Festiwal Zupy za nami

Tradycyjnie już w ostatnią niedzielę sierpnia Jedlina-Zdrój staje się miastem zupy z racji odbywającego się już po raz jedenasty Dolnośląskiego Festiwalu Zupy. Tym razem również nie zawiodła publiczność, ani sprzyjająca jak zwykle aura.

W konkursie na najsmaczniejszą zupę wzięły udział potrawy prezentowane zarówno przez wystawców instytucjonalnych, jak i osoby fizyczne – ogółem – 23 zupy. Poza konkursem serwowane były publiczności 3 zupy, przygotowane przez Stowarzyszenie Miłośników Jedliny-Zdroju, które od lat bardzo aktywnie stara się, aby nikt nie opuścił imprezy z uczuciem niedosytu.

Obecni na festiwalu goście również mieli możliwość wytypowania najlepszej według własnego uznania zupy, której po zliczeniu wszystkich głosów przyznana została Nagroda Publiczności.

Festiwal odbywał się jednocześnie w czterech miejscach: oprócz Parku Północnego na Placu Zdrojowym, Kompleksie Rekreacyjno-Sportowym oraz w Parku Południowym. Oprócz degustacji potraw znalazło się sporo atrakcji rozrywkowych dla dzieci, liczne stanowiska rękodzieła artystycznego, podziwiać można było występy artystyczne zespołów folklorystycznych, perkusistów, pokazy tańca nowoczesnego oraz koncerty zespołów muzycznych. Uwieńczeniem imprezy był widowiskowy multimedialny pokaz laserowy.

Festiwal dofinansowany został ze środków Narodowego Centrum Kultury.

 

Wyniki konkursu:

W kategorii uczestników indywidualnych:
I m-sce – Krystyna, Marta, Dorota Jedziniak – zupa serowa z szaszłykiem Shreka
II m-sce – Kamila Hrabia i Sonia Raczek – zupa pomidorowa
III m-sce – Grażyna Dobrowolska – zupa gyrosowa

W kategorii uczestników instytucjonalnych:
I m-sce – Karczma „Zagłoba” – barszcz czerwony przetarty, na wywarze z gęsi kołudzkiej, podany z uszkami z kaczki, warzyw i kaszy gryczanej
II m-sce – Czarodziejska Chata – zupa grochowa
III m-sce – Restauracja Apropo’s – zupa krem z bobu z chrustem z boczku i prażonym słonecznikiem

Nagrodę Publiczności zdobył: Zespół Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej „Gastronomik” w Wałbrzychu za zupę z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

 

Redakcja: Dorota Romanowska
Zdjęcia: Centrum Kultury