XVI Dolnośląski Festiwal Zupy - "Jak u mamy" i "Kamieniarska polewka" najsmaczniejsze!

Dolnośląski Festiwal Zupy to nie tylko degustacje, to również konkurs na najsmaczniejszą zupę. Skierowany do wszystkich tych, dla których gotowanie jest pasją, zawodem, powołaniem, przyjemnością konkurs organizowany jest w dwóch kategoriach: dla osób fizycznych i wystawców instytucjonalnych. Uczestnicy walczą o Brązowe, Złote i Srebrne Wazy, a także o atrakcyjne nagrody - wczasy zagraniczne: w Chorwacji dla osób fizycznych i we francuskim Port Grimaud dla wystawców instytucjonalnych, sprzęt AGD i  vouchery na reklamę w Gazecie Wrocławskiej, Panoramie Wałbrzyskiej i na portalu naszemiasto.pl.

W tym roku Jury w składzie: Kazimierz Chrapek - Przewodniczący, Maria Drapich - Członek, Barbara Szeligowska - Członek i Paweł Gołębiowski - Członek dokonywało oceny najlepszych spośród 15 zaprezentowanych zup. W tym miejscu warto dodać, że do degustacji były 4 dodatkowe, pozakonkursowe zupy, przygotowane przez Stowarzyszenie Miłośników Jedliny-Zdrój. Były to zupy: pomidorowa, żurek, grochowa i kapuśniak. Swoje zupy zaprezentowali też uczestnicy projektu Brave Kids. Wśród ciekawych propozycji zup znalazły się między innymi: "Kuracyjna bomba witaminowa", "Jedliński przysmak serowy", "Ciekawa", "Wykwintna", "Leśna - Oryginalna", "Piwna", "Kamieniarska polewka z czerwonej fasoli i krwistej kiszki", była też zupa szczawiowa, krem z marchwi z serem brie, krem z kalarepy, wegetariański krem paprykowo-pomidorowy i gulaszowa.    

Spośród osób fizycznych najwyższą ocenę Jury otrzymała zupa szczawiowa "Jak u mamy", którą przygotowała Radosława Stramel-Świteńka, na drugim miejscu znalazła się warzywno-mięsna zupa z chili Partycji i Roberta Kubiak a na miejscu trzecim zupa wegetariańska - krem paprykowo-pomidorowy Aliny Sikorskiej. Wśród wystawców instytucjonalnych zwyciężyła "Kamieniarska polewka z czerwonej fasoli i krwistej kiszki", przygotowana przez Firmę Gastronomiczno-Hotelarsko-Handlowo-Usługową "Stragona" s. c., na miejscu drugim znalazł się "Jedliński przysmak serowy", przygotowany przez Zespół Pałacowo-Hotelowy Jedlinka, a miejsce trzecie przypadło Restauracji Polskie Smaki za zupę "Wykwintną".  

W ramach Festiwalu, oprócz konkursowych emocji i degustacji zup, nie zabrakło też występów artystycznych Brave Kids z Indii, Buriacji, Polski, Maroka i Hong Kongu, zaplanowano też występ Chóru Seniorów "Renoma" i występ zespołu Friends, przygotowano muzyczne hity lat 80' i 90'. Było sporo dobrej, wspólnej zabawy i wiele atrakcji dla najmłodszych, które prowadzili Klauni Klara i Patryk, a także stoiska z wędlinami, serami, miodem, biżuterią, rękodziełem artystycznym, ozdobami i zabawkami.

 

 

 

 

 

OFERTA DZIERŻAWY