XI DOLNOŚLĄSKI FESTIWAL ZUPY

XI  Dolnośląski Festiwal Zupy w Jedlinie - Zdroju

           25 sierpnia 2013

                    

ZAPROSZENIE

 

      Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w KONKURSIE NA NAJSMACZNIEJSZĄ ZUPĘ podczas XI Dolnośląskiego Festiwalu Zupy który odbędzie się 25 sierpnia 2013r. w Jedlinie-Zdroju.

      Kolejna edycja przedsięwzięcia stanowi dla Gminy, Powiatu Wałbrzyskiego oraz Województwa Dolnośląskiego duże wydarzenie turystyczne i kulturalno-kulinarne. Unikalny w swojej formie, wzbogacony o elementy folkloru , Dolnośląski Festiwal Zupy został doceniony przez Dolnośląską Organizację Turystyczną, która uhonorowała naszą imprezę tytułem Największe Turystyczne Wydarzenie Regionu.

      Podczas Festiwalu gościmy gastronomików z różnych regionów Polski.

Reprezentowane są najlepsze restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, gospody i zajazdy. Do naszego uzdrowiska przyjeżdżają kucharze, dla których gotowanie jest nie tylko zawodem, ale także pasją. U nas dzięki urokowi miasta i gościnności mieszkańców znajdują niepowtarzalny klimat do realizacji swoich pomysłów.

      Także dla Państwa jest to okazja do zaprezentowania swoich pasji i umiejętności kulinarnych.

      Uczestnicy konkursu mają możliwość promowania swojej działalności poprzez:

            - umieszczenie materiałów reklamowych na swoim stanowisku podczas imprezy,

            - umieszczenie banerów, plansz i innych reklam w miejscach uzgodnionych z organizatorem.

Dla zwycięzców konkursu przewidziano atrakcyjne NAGRODY!!!

Zgłoszenia przyjmowane są telefonicznie pod nr 074 8455249 do dnia 22 sierpnia 2013r.

 

 

Regulamin  KonkursuXI Dolnośląskiego Festiwalu Zupy 25 sierpnia 2013r

Dolnośląski  Festiwal  Zupy  to całodzienna-plenerowa impreza kulinarna z elementami występów  zespołów folklorystycznych i ekspozycjami wyrobów ludowych oraz rękodzielniczych. To przedsięwzięcie  o dużym  znaczeniu  turystycznym i  kulinarnym  dla  Jedliny-Zdroju, powiatu  wałbrzyskiego oraz województwa dolnośląskiego.

To także dla Państwa znakomita okazja do zaprezentowania swoich pasji i umiejętności kulinarnych. To konkurs dla wszystkich ,którzy potrafią ugotować smaczną zupę.

W najważniejszej konkursowej części Festiwalu Zupy, na zasadach nieodpłatnych, uczestniczyć może każdy, dla kogo gotowanie jest zawodem, przyjemnością, pasją. W konkursie prowadzone są dwie klasyfikacje:

-wystawcy instytucjonalni np. restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, zajazdy, zarejestrowane podmioty gospodarcze zajmujące się gastronomią,

-osoby fizyczne (indywidualnie, grupowo, rodzinnie).

Oceną przygotowanych przez wystawców zup zajmuje się jury, w skład którego wchodzą

profesjonalni kucharze.

Organizatorem imprezy jest Centrum Kultury w Jedlinie – Zdroju.

Informacje organizacyjne:

• Wystawcy będący osobami fizycznymi przygotują minimum 6 litrów zupy.

• Wystawcy instytucjonalni przygotują minimum 10 litrów zupy – z uwagi na bardzo duże

   zainteresowanie Festiwalem, organizatorzy zachęcają do przygotowania większej ilości  zupy!

• Wszyscy uczestnicy Festiwalowego konkursu, 1 litr zupy w oddzielnym naczyniu wraz

   z przepisem na zupę, dostarczają do recepcji Festiwalu – Festiwalowe Biuro Organizacyjne,        

    w godz. 15.00-17.00 ,dokonując w ten sposób formalnego zgłoszenia.

• Pozostałą ilość zupy uczestnicy konkursu serwują publiczności festiwalowej w plastikowych 

    kubkach. Uczestnicy konkursu mają prawo wyboru co do płatnego lub nieodpłatnego serwowania         zupy dla publiczności (organizator – Centrum Kultury nie odpowiada za prawne aspekty prowadzonej sprzedaży)

• Uczestnicy obowiązkowo muszą posiadać swoje naczynia ( garnek lub termos, chochlę,

    plastikowe  kubki ).

• Organizator dla wszystkich uczestników konkursu zapewnia stanowisko konkursowe –1/2

   namiotu wymiary 3 na 1,5 metra ,wyposażone  w stół i ławkę oraz przyłącze elektryczne

    na 220 V.

• Zaleca się przygotowanie ekspozycji gastronomicznej  do godziny 14.30.

• Organizator nie zapewnia urządzeń do podgrzewania / gotowania zupy.

• Wydawanie zupy dla publiczności, może odbywać się wyłącznie po uroczystości otwarcia

   Festiwalu od ok.15:05.

Werdykt ogłosi Przewodniczący Jury w dniu Festiwalu o godz. 18.00

• W konkursie zostaną przyznane Złote, Srebrne i Brązowe Wazy w dwóch kategoriach:

-  wystawca – osoba fizyczna,

-  wystawca  instytucjonalny. 

• Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymują pamiątkowe dyplomy.

• Zwycięzcy otrzymają atrakcyjne nagrody w postaci sprzętu gospodarstwa domowego.

• Nagrodą główną w kat. Wystawca instytucjonalny są wczasy dla 1 osoby w Port Grimaud /Francja /

    ufundowane przez Biuro Podróży „Juventur Travel” Sp. z o.o.

• W godzinach 15.00 – 17.00 zostanie przeprowadzony konkurs   ›NAGRODA

   PUBLICZNOŚCI‹ , w trakcie którego publiczność biorąca udział w Festiwalu ma

   możliwość zagłosowania za zupę uznaną przez siebie za najsmaczniejszą.

    Głosowanie na specjalnie przygotowanych kuponach konkursowych.

UWAGA:

 Wszystkie kupony biorą udział w losowaniu nagród . Losowanie o godz. 18.00 w trakcie ceremonii ogłoszenia wyników  konkursów .

 

Zgłoszenia przyjmowane sąw Centrum Kultury w Jedlinie – Zdroju, ul. Piastowska 13,  telefonicznie:  74  8455 249, lube-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.,

Termin zgłoszenia do udziału w konkursie upływa  22 sierpnia o godz.  15.00

·  Organizator zastrzega sobie prawo do modyfikacji niniejszego regulaminu w zakresie nagród.

 

 

KARTA ZGŁOSZENIA

 uczestnika  XI Dolnośląskiego Festiwalu Zupy w Jedlinie-Zdroju

 

...........................................

      Miejscowość, data

 

Kategoria: osoba fizyczna / wystawca instytucjonalny *

*niepotrzebne skreślić 

 

 

 

UCZESTNICY: (Imię i nazwisko/Nazwa firmy)

 

……………………………………………………………………………………………………………

 

……………………………………………………………………………………………………………

 

……………………………………………………………………………………………………………

 

ZUPA KONKURSOWA:

 

Nazwa zupy:

 

...................................................................................................................................................................

 

Składniki zupy:

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

……………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………

OPIS ZUPY

(sposób przygotowania zupy, opis tradycji i miejsce, z którego pochodzi, sposób serwowania zupy)

 

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................

…………………………………………………………………………………………………...

……………………………………………………………………………………………………

 

Podpis uczestnika: ......................................

 

* Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych członków drużyny w celach związanych z organizacją
i promocją konkursu kulinarnego, XI Dolnośląski Festiwal Zupy w Jedlinie-Zdroju

 

Podpis uczestnika: ......................................