Dzisiaj w Pawilonie Zdrojowym i Hali Spacerowej przy Placu Zdrojowym w Jedlinie-Zdroju odbył się Festiwal Ciasta i Kawy – konkurs kulinarny na najsmaczniejsze ciasto. Organizatorem imprezy było Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju a współorganizatorem Uzdrowisko Szczawno-Jedlina S. A.
Dzisiaj w Pawilonie Zdrojowym i Hali Spacerowej przy Placu Zdrojowym w Jedlinie-Zdroju odbył się Festiwal Ciasta i Kawy – konkurs kulinarny na najsmaczniejsze ciasto. Organizatorem imprezy było Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju a współorganizatorem Uzdrowisko Szczawno-Jedlina S. A.
Celem tego cyklicznego konkursu, skierowanego do osób indywidualnych, instytucji i organizacji jest aktywizacja i integracja mieszkańców regionu, propagowanie tradycyjnego wypieku ciast oraz wymiana doświadczeń kulinarnych. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie dostarczenie komisji wypieku domowej roboty, wykonanego własnoręcznie, bez stosowania technik przemysłowych.
"Śliwkowa Dorotka", "Bananowa Krówka", "Serowe Dorotkowe", "Kuracyjna Szarlotka" czy może "Truskawkowa Chmurka"? Jury w składzie: Maja Drapich – Przewodnicząca, Joanna Chojnacka, Agnieszka Domańska i Jolanta Wysocka miały trudne zadanie. Spośród 26 dostarczonych wypieków Jury wybrało i nagrodziło trzy. I miejsce zajęła Barbara Szczepanek za biszkopt ze słonecznikiem, II miejsce Sławomira Stramel za "Truskawkową Chmurkę", a miejsce III Halina Stanek za ciasto o nazwie "Kawusia". Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe – sprzęt kuchenny, a wszyscy uczestnicy – pamiątkowe dyplomy.
Konkursowi na najsmaczniejsze ciasto towarzyszyło wiele dodatkowych atrakcji: były pokazy profesjonalnego parzenia kawy, wykonywane przez baristę, występ zespołu folklorystycznego "Ciobanasul" Din Radauti z Rumunii, były też warsztaty cukiernicze i wiele atrakcji dla dzieci. Festiwalowe wypieki przygotowali też lokalni restauratorzy. Można ich było spróbować w Klubogalerii "Ciekawa", "Czarodziejskiej Chacie", Hotelu "Jedlinka", Hotelu "Słowik", Kawiarni "Słodkie Sny", "Oberży PRL" i w "Zaciszu Trzech Gór".
Warto zaznaczyć, że w ramach Festiwalu Ciasta i Kawy zorganizowano też spontaniczną akcję charytatywną. Każdy mógł przynieść domowe ciasto, a zysk z jego sprzedaży został w całości przekazany na leczenie małej Dorotki, która cierpi na rozszczep kręgosłupa. Podczas akcji udało się zebrać ponad 1 100 złotych.
{gallery}lipiec_18/ciasto{/gallery}