Trwają ostatnie przygotowania do kolejnej edycji Dolnośląskiego Festiwalu Zupy w Jedlinie-Zdroju. W pierwszą sobotę lipca kucharze powalczą o złotą wazę i „Certyfikaty Dobrego Smaku”, które zostaną nadane przez dr. hab. prof. Piotra Gryszela z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, autora opracowań dotyczących dolnośląskiej kuchni regionalnej. Swojego faworyta wybierze również publiczność festiwalu.
Trwają ostatnie przygotowania do kolejnej edycji Dolnośląskiego Festiwalu Zupy w Jedlinie-Zdroju. W pierwszą sobotę lipca kucharze powalczą o złotą wazę i „Certyfikaty Dobrego Smaku”, które zostaną nadane przez dr. hab. prof. Piotra Gryszela z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, autora opracowań dotyczących dolnośląskiej kuchni regionalnej. Swojego faworyta wybierze również publiczność festiwalu.
Dolnośląski Festiwal Zupy odbędzie się już po raz osiemnasty. Tym razem w nieco zmienionej formule. Zgodnie z regulaminem w rywalizacji wezmą udział wyłącznie profesjonaliści reprezentujący lokale gastronomiczne. O tym kto otrzyma złotą, srebrną i brązową wazę zadecyduje jury pod przewodnictwem dr. hab. prof. Piotra Gryszela, znawcy dolnośląskiej kuchni. – Zachowanie tradycyjnych receptur nie będzie jednak najważniejsze przy ocenianiu zupy, liczy się przede wszystkim smak. Poza tym dla wielu uczestników ważniejsza może być ocena publiczności – opowiada Wiesław Zalas, dyrektor Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju.
Każdy, kto bierze udział w konkursie będzie zobowiązany do szerszej prezentacji swojego wyrobu, ale nie za darmo. – Ustaliliśmy, że porcje będą sprzedawane przez wszystkich w tej samej cenie – dodaje dyrektor. Taka decyzja została podjęta po konsultacjach z właścicielami lokali gastronomicznych i noclegowych z Jedliny-Zdroju, którzy aktywnie włączyli się w organizację wydarzenia. To branże bardzo mocno dotknięte przez ograniczenia związane z covidem. Festiwal Zupy będzie dla nich wspaniałą okazją do promocji, a jednocześnie nie będzie się to wiązało z dodatkowymi kosztami.
Jest jeszcze jeden ważny warunek dla firm, które wezmą udział w rywalizacji. – Kończymy z plastikiem. Naczynia na zupę i sztućce muszą być wykonane z naturalnych materiałów, które ulegają biodegradacji – mówi Leszek Orpel, burmistrz Jedliny-Zdroju. Dlatego do udziału w imprezie zaproszono także lokalnych wytwórców naturalnej żywności oraz rzemieślników. Wszyscy biorący udział w festiwalu nie ponoszą żadnych dodatkowych opłat.
Serdecznie zapraszamy na 18 Dolnośląski Festiwal Zupy w Jedlinie-Zdroju, oprócz doznań kulinarnych na gości będzie czekała rozbudowana strefa zabaw dla dzieci, pokazy i wykłady oraz koncert bluesowej grupy Silver Heads 18. Impreza odbędzie się 3 lipca w godzinach 10.30-21.00 przy Zespole Pałacowo-Hotelowym Jedlinka (ul. Zamkowa). Wstęp wolny.