XX Dolnośląski Festiwal Zupy – regulamin
I. Idea XX Dolnośląskiego Festiwalu Zupy
Zapraszamy do udziału w jubileuszowym, dwudziestym Festiwalu Zupy w Jedlinie-Zdroju. W swej historii wydarzenie zdobyło wiele nagród (w 2022 roku II miejsce w plebiscycie Sudeckie Kryształy w kategorii „Najlepsza impreza promująca region”) i ma rangę imprezy dolnośląskiej, uznanej przez szeroką rzeszę osób odwiedzających powiat wałbrzyski w okresie wakacyjnym. Festiwal Zupy w Jedlinie-Zdroju wspiera i promuje dolnośląskich przedsiębiorców.
II. Partnerzy konkursu
W historię tworzenia festiwalu wpisało się wielu świetnych kucharzy między innymi poważany w całym kraju Jakub Kuroń czy lokalny szef kuchni uznanej restauracji Boreczna Wojciech Harapkiewicz. Przewodniczącym jury XIX edycji był znany dolnośląski naukowiec dr hab. Piotr Gryszel, autor przewodników kulinarnych. Niemal od początku Festiwalu w jury zasiada Redaktor Polskiego Radia Wrocław Barbara Szeligowska. W tym roku jak zwykle w ocenie zup wesprze ją Maja Drapich przewodnicząca Rady Miasta w Jedlinie-Zdroju, Beata Siworska z Gazety Wyborczej oraz Wojciech Harapkiewicz (ubiegłoroczny przewodniczący jury). Decydujący głos będzie miał oczywiście wybitny kucharz Mikołaj Rey, który będzie szefem jury tegorocznego Festiwalu.
Głównymi patronami imprezy będą Telewizja Sudecka oraz Gazeta Wyborcza. Oprócz tego informacje o Festiwalu będą pojawiały się w mediach lokalnych, m.in.: tygodnik Wiesz Co, tygodnik DB2010, dziennik.walbrzych.pl.
III. Cel konkursu
- wybór najlepszej dolnośląskiej zupy,
- promocja najsmaczniejszych zup regionu dolnośląskiego,
- wzrost atrakcyjności turystycznej regionu dolnośląskiego,
- budowa regionalnego produktu turystycznego.
IV. Organizator
Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju.
V. Uczestnicy konkursu
Zarejestrowane podmioty gospodarcze zajmujące się gastronomią m.in. restauracje, zajazdy, gospodarstwa agroturystyczne.
Jeden Uczestnik może zgłosić jedną zupę konkursową.
VI. Nagrody
I miejsce:
- Złota Waza
- Nagroda o wartości 1500 zł
- Certyfikat Dobrego Smaku nadany przez uznanego polskiego szefa kuchni Mikołaja Reja – przewodniczącego jury XX Dolnośląskiego Festiwalu Zupy.
II miejsce:
- Srebrna Waza
- Nagroda o wartości 1000 zł
- Certyfikat Dobrego Smaku nadany przez uznanego polskiego szefa kuchni Mikołaja Reja – przewodniczącego jury XX Dolnośląskiego Festiwalu Zupy.
III miejsce:
- Brązowa Waza
- Nagroda o wartości 500 zł
- Certyfikat Dobrego Smaku nadany przez uznanego polskiego szefa kuchni Mikołaja Reja – przewodniczącego jury XX Dolnośląskiego Festiwalu Zupy.
Wszyscy Uczestnicy otrzymają certyfikaty potwierdzające udział w Festiwalu.
VII. Postanowienia ogólne
Konkurs jest podzielony na dwa etapy:
- Etap I (od 17 kwietnia 2023 r. do 14 czerwca 2023 r.): głosowanie internetowe (bezpłatne na stronie ckjedlina.pl) na wszystkie zgłoszone zupy konkursowe.
- Zachęcamy do jak najszybszego przesłania zgłoszenia, aby dać klientom możliwość dłuższego głosowania.
- Głosowanie na konkretną zupę rozpocznie się po zamieszczeniu jej nazwy i opisu w formularzu konkursowym na stronie ckjedlina.pl
- Etap II (finał w Parku Zdrojowym w Jedlinie-Zdroju – 25 czerwca 2023 r.): wybór najsmaczniejszych zup przez jury konkursu, spośród 10, które otrzymają największą liczbę głosów w głosowaniu internetowym.
Organizator zapewnia Uczestnikom finału miejsce (3x3m – namiot, stół, krzesła) na terenie Festiwalu oraz dostęp do prądu.
Uczestnicy finału są zobowiązani do sprzedaży minimum 30 litrów zupy konkursowej w cenie 5 zł za porcję (200 ml.)
Uczestnicy są zobowiązani do sprzedawania zupy wyłącznie w naczyniach ekologicznych.
Każdy kto zakupi porcję zupy konkursowej podczas finału otrzyma od Organizatora jednorazowy bilet na Letni tor saneczkowy do wykorzystania w Centrum Aktywności „Czarodziejska Góra w Jedlinie-Zdroju przy ul. Poznańskiej.
Uczestnicy finału mają możliwość sprzedaży innych produktów na terenie Festiwalu bez ponoszenia dodatkowych kosztów (wyłącznie na przydzielonej powierzchni).
VIII. Warunki uczestnictwa
- zgłoszenie zupy na formularzu (PONIŻEJ) będącym załącznikiem do regulaminu do dnia 12 czerwca 2023 roku, mailowo (imprezy@jedlinazdroj.eu) lub osobiście: Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju (ul. Piastowska 13), Miejskiej Bibliotece Publicznej w Jedlinie-Zdroju (Plac Zdrojowy 4A).
- dostarczenie 1 litra zupy przez finalistów do siedziby jury konkursu w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Jedlinie-Zdroju (Plac Zdrojowy 4A) w dniu finału Festiwalu (25 czerwca 2023 r.).
IX. Data i miejsce oceny zup, wyniki
Ocena zup przez profesjonalne Jury odbędzie się 25 czerwca 2023 roku, w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Jedlinie-Zdroju (Plac Zdrojowy 4A).
Oceny dokona Komisja Konkursowa powołana przez organizatora, według kryteriów oceny dotyczących: smaku, zapachu, walorów estetycznych.
Skład jury XX Dolnośląskiego Festiwalu Zupy w Jedlinie-Zdroju:
- Mikołaj Rey (kucharz) – przewodniczący,
- Wojciech Harapkiewicz (kucharz – restauracja Boreczna)
- Barbara Szeligowska (Polskie Radio Wrocław),
- Beata Siworska (Gazeta Wyborcza),
- Maja Drapich (przewodnicząca Rady Miasta w Jedlinie-Zdroju).
Wyniki rywalizacji w pierwszym etapie zostaną ogłoszone 16 czerwca 2023 roku. 10 zup, które uzyskają najwyższy wynik głosowania internetowego weźmie udział w finale XX Dolnośląskiego Festiwalu Zupy, który odbędzie się 25 czerwca na terenie Parku Zdrojowego w Jedlinie-Zdroju przy ul. Warszawskiej i będzie walczyło o złotą, srebrną i brązową wazę, nagrody rzeczowe oraz Certyfikaty Dobrego Smaku.
X. Postanowienia końcowe
Uczestnicy konkursu wyrażają zgodę na przetwarzanie danych osobowych, rozpowszechnianie ich wizerunku oraz przepisu na zupę w celach związanych z organizacją i promocją konkursu kulinarnego XX Dolnośląski Festiwal Zupy w Jedlinie-Zdroju. Organizator zastrzega sobie prawo do opublikowania imion, nazwisk, zdjęć oraz informacji o zwycięzcach i uczestnikach konkursu. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do zamieszczania informacji o zupach konkursowych w swoich materiałach i kampaniach promocyjnych. Poprzez przystąpienie do konkursu uczestnicy wyrażają zgodę na warunki zawarte w regulaminie. Niniejszy regulamin jest jedynym określającym zasady konkursu. Regulamin konkursu udostępniony jest do wglądu w siedzibie organizatora, a także na stronie internetowej www.ckjedlina.pl.Wszystkie kwestie, których nie obejmuje niniejszy regulamin ustala Organizator. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany niniejszego regulaminu.
XI. KONTAKT Z ORGANIZATOREM
Marek Sienicki
E-mail: imprezy@jedlinazdroj.eu
Tel.: 609 004 644