W Pawilonie Zdrojowym w Jedlinie-Zdroju odbyły się wczoraj warsztaty kulinarne. Nie były to jednak typowe warsztaty, na których przygotowuje się różnego rodzaju potrawy, natomiast uczestnicy otrzymali bardzo dużą dawkę ważnych i cennych wskazówek, dotyczących zdrowego, racjonalnego odżywiania i zdrowego stylu życia.
W Pawilonie Zdrojowym w Jedlinie-Zdroju odbyły się wczoraj warsztaty kulinarne. Nie były to jednak typowe warsztaty, na których przygotowuje się różnego rodzaju potrawy, natomiast uczestnicy otrzymali bardzo dużą dawkę ważnych i cennych wskazówek, dotyczących zdrowego, racjonalnego odżywiania i zdrowego stylu życia.
Warsztaty realizowane w ramach projektu "ABC Aktywnego Seniora" przez Kuźnię Rozwoju Przedsiębiorczości Społecznej skierowane były do członków Krajowego Związku Emerytów Rencistów i Inwalidów Oddz. Jedlina-Zdrój. Podczas wczorajszych warsztatów instruktorka fitness przeprowadziła wśród uczestników analizę składu ciała, zwierającą między innymi informacje dotyczące stanu kości, masy mięśniowej i tłuszczu – w tym również tego wewnętrznego. Indywidualne wyniki pomiarów każdy uczestnik mógł porównać z aktualnymi normami, które podczas spotkania zostały szczegółowo omówione.
Nie zabrakło też wielu ważnych porad i wskazówek dotyczących zbilansowanej, zdrowej diety. Głównym tematem wczorajszych warsztatów było odpowiednie nawodnienie organizmu i to, jak ważne w diecie każdego z nas jest białko. Następne warsztaty kulinarne poświęcone będą cholesterolowi – zagrożeniom jakie wywołuje i sposobom jego obniżania. W ramach projektu "ABC Aktywnego Seniora" prowadzona jest też gimnastyka ogólnorozwojowa i edukacja kulturalna. Zajęcia będą się odbywały do końca bieżącego roku.
{gallery}lipiec_18/seniorzy{/gallery}