Jury 19 Dolnośląskiego Festiwalu Zupy już wybrało swojego faworyta, teraz czas na głosowanie publiczności. Można to zrobić online, wśród głosujących rozlosujemy nagrody.
19 Dolnośląski Festiwal Zupy w Jedlinie-Zdroju odbył się 28 sierpnia 2022 roku na Placu Zdrojowym i w Parku Zdrojowym przy ul. Warszawskiej. O tytuł najsmaczniej zupy rywalizowały potrawy przygotowane przez 9 podmiotów. Darmową zupę przygotowali też jedlińscy radni. Decyzją jury w składzie: Wojciech Harapkiewicz (szef kuchni w Restauracji Boreczna), Barbara Szeligowska (redaktor Radia Wrocław) oraz Maja Drapich (przewodnicząca Rady Miejskiej w Jedlinie-Zdroju) wygrała Kwaśnica na żeberkach przygotowana przez restaurację Arcy Jedlinka. Na drugim miejscu znalazła się Grochowa Wojskowa prosto z Poligonu Smaków. Trzecie miejsce zajął Barszcz Ukraiński ugotowany przez gości z Ukrainy z pensjonatu Warszawianka w Jedlinie-Zdroju. Oprócz symbolicznych waz najlepsi otrzymali vouchery na staż w Restauracji Boreczna.
Przy okazji rozstrzygnięto też konkurs z dwutygodnikiem WieszCo na festiwalowe hasło promocyjne: Zwyciężył Łukasz Wiśniewski „Hitem lata nie Chałupy, lecz jedliński Festiwal Zupy” – nagrodą był voucher na rodzinny pobyt w Norweskiej Dolinie. Drugie miejsce zajął Paweł Hrabia „Jedlina to nie tylko Borowa, ale przede wszystkim zupa festiwalowa” – nagrodą był voucher do Park Aktywności Czarodziejska Góra o wartości 200 zł. Trzecie miejsce zajęła Dorota Raczek „Lepsze niż pirackie łupy są festiwalowe zupy” – nagrodą był voucher do Park Aktywności Czarodziejska Góra o wartości 100 zł.
Festiwal Zupy to również ciekawy program artystyczny. W tym roku goście imprezy wzięli udział w barwnym korowodzie z zespołami Pieśni i Tańca „Wałbrzych”, „Łany”, „Powiśle” oraz „Hora Mare” z Mołdawii. Ponadto na terenie Jedliny-Zdroju można było spotkać Orkiestrę z Chmielnej, a przy fontannie w Parku Zdrojowym Sudeckie Trio Smyczkowe.
Gratulujemy i dziękujemy uczestnikom, wspaniałej publiczności oraz sponsorom: Restauracja Boreczna, Norweska Dolina, Park Aktywności Czarodziejska Góra, Stowarzyszenie Miłośników Jedliny-Zdroju oraz Fundusz Regionu Wałbrzyskiego. Specjalne podziękowania również dla Jarosława Buzarewicza i Rafała Ślipka z Wałbrzyskiego Ośrodka Kultury za pomoc w organizacji występu zespołów folklorystycznych.
FESTIWAL TRWA
Po raz pierwszy publiczność festiwalu będzie mogła wybierać swojego faworyta, aż do 30 września 2022 roku. Można to zrobić za pomocą formularza, który znajduje się tutaj. Przez najbliższy miesiąc uczestnicy będą oferowali konkursowe zupy w swoich restauracjach. Próbujcie i głosujcie, wśród głosujących rozlosujemy nagrody niespodzianki.
Gdzie znaleźć konkursowe zupy?
Restauracja Arcy Jedlinka z Hostel i Browar Jedlinka – Kwaśnica na żeberkach
Poligon Smaków – Kuchnia Polowa & Grill – Grochowa Wojskowa
PTTK Harcówka Wałbrzych – Zielony barszcz
Oberża PRL Jedlina-Zdrój. Smaczne domowe jedzenie. – Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Wiejski Dwór w Rybnicy Leśnej – Zupa chrzanowa
Karczma Rycerska Zamku Grodno – Zamkowa micha rybna
Restauracja Industrialna – Grecka zupa avgolemono
Niestety nie ma możliwości popróbowania zup przygotowanych przez gości z Ukrainy, ale jeśli ktoś próbował podczas festiwalu i smakowały, to również zapraszamy do głosowania.