Dolnośląski Festiwal Zupy w tym roku odbył się już po raz 12. Podczas tej imprezy gościmy znakomitych kucharzy, którzy zgłosić się do konkursu mogli w dwóch kategoriach: osoby fizyczne (indywidualnie, grupowo, rodzinnie) i wystawcy instytucjonalni, np.: restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, zajazdy, zarejestrowane podmiotygospodarcze zajmujące się gastronomią. Do naszego kulinarnego konkursu zostało zgłoszonych 26 zup, z których 6 zgłoszonow kategorii osób fizycznych, a pozostałe jako wystawcy instytucjonalni. Jednak to nie wszystkie zupy, które były serwowane podczas naszej imprezy. Stowarzyszenie Miłośników Jedliny- Zdroju częstowało wszystkich przybyłych gości 4 zupami, które jak co roku nie są zgłaszane do konkursu. Łącznie wszystkich zup, które można było degustować 24 sierpnia na terenie prawie całej Jedliny-Zdroju było 32.
Dolnośląski Festiwal Zupy w tym roku odbył się już po raz 12. Podczas tej imprezy gościmy znakomitych kucharzy, którzy zgłosić się do konkursu mogli w dwóch kategoriach: osoby fizyczne (indywidualnie, grupowo, rodzinnie) i wystawcy instytucjonalni, np.: restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, zajazdy, zarejestrowane podmiotygospodarcze zajmujące się gastronomią. Do naszego kulinarnego konkursu zostało zgłoszonych 26 zup, z których 6 zgłoszonow kategorii osób fizycznych, a pozostałe jako wystawcy instytucjonalni. Jednak to nie wszystkie zupy, które były serwowane podczas naszej imprezy. Stowarzyszenie Miłośników Jedliny- Zdroju częstowało wszystkich przybyłych gości 4 zupami, które jak co roku nie są zgłaszane do konkursu. Łącznie wszystkich zup, które można było degustować 24 sierpnia na terenie prawie całej Jedliny-Zdroju było 32.
Tradycyjnie konkurs odbywał się w Parku Północnym przy ul. Warszawskiej zwanym Talerzem 1, ale degustować zupy oraz korzystać z atrakcji można było dodatkowo jeszcze w czterech miejscach: Talerz 2 przy Pl. Zdrojowym, Talerz 3 w Parku Południowym przy ul. Poznańskiej, Talerz 4 na Kompleksie Sportowo-Rekreacyjnym przy ul. Kłodzkiej oraz Talerz 5 przy Zespole Hotelowo-Pałacowym Jedlinka przy ul. Zamkowej. Organizatorzy poszczególnych miejsc przygotowali wiele atrakcji zarówno dla najmłodszych w postaci przedstawienia teatralnego, pokazu baniek oraz plenerowych zabaw na atrakcjach
dmuchanych,dla dorosłej widowni przygotowano atrakcje muzyczne , kabaretowe, taneczne oraz stoiska z wyrobami rękodzielniczymi i produktami regionalnymi.
Największym zainteresowaniem jednak cieszył się konkurs kulinarny, którego rozstrzygnięciem zajęło się 4 osobowe jury ogłaszając następujące wyniki:
W kategorii osób fizycznych:
I m-ce: DAWID ZAJĄC – JEDLINA-ZDRÓJ, ZUPA Z KOŁKA OD KIEŁBASY
II m-ce: KAMILA HRABIA I SONIA RACZEK – JEDLINA-ZDRÓJ, ZUPA "PIEKŁO NIEBO"
III m-ce: MIROSŁAW JEDZINIAK – JEDLINA-ZDRÓJ,ZUPA KREM CHLEBOWO MARCHWIOWA NA MIODZIE SPADZIOWYM Z PIECZONYMI JABŁKAMI
W kategorii instytucjonalnej:
I m-ce: KARCZMA ZAGŁOBA – ŚWIDNICA, ZUPA POMIDOROWA Z POMIDORÓW MALINOWYCH ZE SWOJSKIM MAKARONEM
II m-ce: ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 7 W WAŁBRZYCHU, MEKSYKAŃSKA ZUPA GULASZOWA
III m-ce: PPHU "SIELSKIE JADŁO" ROBERT SIOŁA – WAŁBRZYCH, ZUPA SIELSKI DUET – PODWÓJNY KREM Z ZIELONEGO GROSZKU I POMIDORÓW OKRASZONY PRAŻONĄ SZYNKĄ
EKO – ZUPA: KARCZMA ZAGŁOBA – ŚWIDNICA, ZUPA POMIDOROWA Z POMIDORÓW MALINOWYCH ZE SWOJSKIM MAKARONEM