W centrum Jedliny-Zdroju, przy Pawilonie Zdrojowym i Placu Zdrojowym odbyła się kolejna edycja Dolnośląskiego Festiwalu Zupy – prestiżowej imprezy kulinarnej, cieszącej się dużym powodzeniem zarówno wśród mieszkańców naszego miasta i całego regionu, jak i turystów, kuracjuszy i odwiedzających nasze strony gości.
W centrum Jedliny-Zdroju, przy Pawilonie Zdrojowym i Placu Zdrojowym odbyła się kolejna edycja Dolnośląskiego Festiwalu Zupy – prestiżowej imprezy kulinarnej, cieszącej się dużym powodzeniem zarówno wśród mieszkańców naszego miasta i całego regionu, jak i turystów, kuracjuszy i odwiedzających nasze strony gości.
Organizatorem tej cyklicznej imprezy jest Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju. W tym roku hasło przewodnie Dolnośląskiego Festiwalu Zupy brzmiało: „Polska Zupa w Europie”. Do konkursu, skierowanego do właścicieli restauracji, gospodarstw agroturystycznych, pensjonatów i zajazdów, zgłoszono ponad 20 zup. Na laureatów czekały Certyfikaty Dobrego Smaku, podpisane przez szefa kuchni – Jakuba Kuronia, Złote, Srebrne i Brązowe Wazy, a także inne atrakcyjne nagrody: wycieczki zagraniczne i vouchery na reklamę.
Oficjalnego otwarcia XVII Dolnośląskiego Festiwalu Zupy dokonał Leszek Orpel – Burmistrz Jedliny-Zdroju. Następnie odbyła się degustacja zup i pokaz kulinarny Jakuba Kuronia. Nie zabrakło też występów artystycznych. Publiczności zaprezentował się Zespół Pieśni i Tańca "Jedliniok" i Paweł Wenderski w koncercie pod nazwą "Wielcy Nieobecni".
Komisja Konkursowa wybrała 6 laureatów, przyznała też dwa wyróżnienia. Za najlepszą uznana została "Zupa leśna", przygotowana przez jedlińską Restaurację Ciekawa. Na drugim miejscu znalazła się zupa serowa z grzankami, przygotowana przez Hotel i Restaurację Księżyc ze Świebodzic, która otrzymała też wyróżnienie za zupę krem z kukurydzy z popcornem i granatem. Na trzecim miejscu znalazła się zupa węgierska pikantna, podawana w wałbrzyskiej Restauracji Polskie Smaki. Tu również wyróżniono zupę grzybową z kluseczkami.
Kolejne miejsca to krupnik z grzybami, przygotowany przez Uzdrowisko Szczawno-Jedlina S. A., zupa gulaszowa spod Borowej z bułeczką domowego wypieku, przygotowana w Zaciszu Trzech Gór w Jedlinie-Zdroju i węgierska zupa gulaszowa z marynowaną wołowiną, przygotowana przez Gospodę Pizzerię Soczyste Pieczyste ze Starych Bogaczowic.
Konkursowych zup można spróbować w siedzibach restauratorów, natomiast podczas Festiwalu można było skosztować zup przygotowanych przez Urząd Miasta Jedlina-Zdrój, Radę Miasta Jedlina-Zdrój, Ośrodek Pomocy Społecznej, Zespół Szkolno-Przedszkolny im. Janusza Korczaka w Jedlinie-Zdroju, Związek Emerytów, Stowarzyszenie Miłośników Jedliny-Zdroju i Stowarzyszenie Biegaj w Jedlinie. Była też zupa przygotowana w ramach polsko-ukraińskiego projektu "Poznajemy się od kuchni" i zupa przygotowana przez Jakuba Kuronia.
{gallery}XVIIFESTIWALZUPY{/gallery}