Burmistrz Miasta Jedlina-Zdrój Leszek Orpel zaprasza na XIII Dolnośląski Festiwal Zupy, który odbędzie się 28 czerwca br. o godz.15:00 w Parku Północnym przy ul. Warszawskiej.
Zapraszamy także do uczestnictwa w Grze Miejskiej, do której już trwają zapisy.
Zaproszenie: files/ZAPROSZENIE_XIII_FESTIWAL_ZUPY_2015.doc
Regulamin: files/REGULAMIN_XIII_FESTIWAL_ZUPY_2015.doc
Karta zgłoszenia: files/KARTA_ZGOSZENIA_XIII_FESTIWAL_ZUPY_2015.doc
ZAPROSZENIE
Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w KONKURSIE NA NAJSMACZNIEJSZĄ ZUPĘ podczas XIII Dolnośląskiego Festiwalu Zupy, który odbędzie się 28 czerwca 2015 r. w Jedlinie-Zdroju.
Kolejna edycja przedsięwzięcia stanowi dla Gminy, Powiatu Wałbrzyskiego, Aglomeracji Wałbrzyskiej oraz Województwa Dolnośląskiego duże wydarzenie turystyczne i kulturalno-kulinarne. Unikalny w swojej formie, wzbogacony o elementy rękodzielnicze i wyroby regionalne, Dolnośląski Festiwal Zupy został doceniony przez Dolnośląską Organizację Turystyczną, która uhonorowała naszą imprezę tytułem Największe Turystyczne Wydarzenie Regionu.
Podczas Festiwalu gościmy gastronomików z różnych regionów Polski. Reprezentowane są najlepsze restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, gospody i zajazdy. Do naszego uzdrowiska przyjeżdżają kucharze, dla których gotowanie jest nie tylko zawodem ale także pasją. U nas dzięki urokowi miasta i gościnności mieszkańców znajdują niepowtarzalny klimat do realizacji swoich pomysłów.
Także dla Państwa jest to okazja do zaprezentowania swoich pasji i umiejętności kulinarnych.
Uczestnicy konkursu mają możliwość promowania swojej działalności poprzez:
– umieszczenie materiałów reklamowych na swoim stanowisku podczas imprezy,
– umieszczenie banerów, plansz i innych reklam w miejscach uzgodnionych z organizatorem.
Dla zwycięzców konkursu przewidziano atrakcyjne NAGRODY!!! W kategorii Osoba fizyczna będą to wczasy w Chorwacji dla 2 osób, ufundowane przez Organizację Usług Turystycznych Zbigniew Górnicki. Nagrodą główną w kategorii Wystawca instytucjonalny są wczasy dla 1 osoby w Port Grimaud / Francja /ufundowane przez Biuro Podróży „Juventur Travel” Sp. z o.o. Dodatkową nagrodą w tej kategorii będą vouchery na reklamę (za I m-sce o wartości 5 tys., II m-sce-3 tys., III m-sce-2 tys.) w Gazecie Wrocławskiej, Panoramie Wałbrzyskiej i na portalu naszemiasto.pl
Zgłoszenia przyjmowane są telefonicznie pod nr 74 8455249 wewn. 23, lub e-mail: ckjedlina@wp.pl
do dnia 24 czerwca 2015r. do godz.15.00.
Regulamin Konkursu XIII Dolnośląskiego Festiwalu Zupy
28 czerwca 2015r.
W konkursie, na zasadach nieodpłatnych, uczestniczyć może każdy, dla kogo gotowanie jest zawodem, przyjemnością, pasją. Konkurs podzielony jest na dwie kategorie:
1. Wystawcy instytucjonalni, np.: restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, zajazdy, zarejestrowane podmioty gospodarcze zajmujące się gastronomią,
2. Osoby fizyczne (indywidualnie, grupowo, rodzinnie).
Oceną przygotowanych przez wystawców zup zajmuje się jury, w skład którego wchodzą profesjonalni kucharze. Organizatorem imprezy jest Centrum Kultury w Jedlinie – Zdroju.
Informacje organizacyjne:
• Wystawcy będący osobami fizycznymi przygotują minimum 6 litrów zupy.
• Wystawcy instytucjonalni przygotują minimum 10 litrów zupy – z uwagi na bardzo duże zainteresowanie Festiwalem, organizatorzy zachęcają do przygotowania większej ilości zupy!
• Wszyscy uczestnicy Festiwalowego konkursu, 1 litr zupy w oddzielnym naczyniu wraz z przepisem na zupę, dostarczają do recepcji Festiwalu – Festiwalowe Biuro Organizacyjne, w godz. 15:00-17:00, dokonując w ten sposób formalnego zgłoszenia.
• Pozostałą ilość zupy uczestnicy konkursu serwują publiczności festiwalowej w naczyniach plastikowych. Uczestnicy konkursu mają prawo wyboru co do płatnego lub nieodpłatnego serwowania zupy dla publiczności (organizator – Centrum Kultury nie odpowiada za prawne aspekty prowadzonej sprzedaży).
• Uczestnicy obowiązkowo muszą posiadać swoje naczynia ( garnek lub termos, chochlę, naczynia plastikowe).
• Organizator dla wszystkich uczestników konkursu zapewnia stanowisko konkursowe –1/2 namiotu wymiary 3 na 1,5 metra, wyposażone w stół i ławkę oraz przyłącze elektryczne na 220 V.
• Zaleca się przygotowanie ekspozycji gastronomicznej do godziny 14:30.
• Organizator nie zapewnia urządzeń do podgrzewania / gotowania zupy.
• Wydawanie zupy dla publiczności może odbywać się wyłącznie po uroczystości otwarcia Festiwalu od ok. 15:05.
• Werdykt ogłosi Przewodniczący Jury w dniu Festiwalu o godz. 18:00
• W konkursie zostaną przyznane Złote, Srebrne i Brązowe Wazy w dwóch kategoriach:
– wystawca – osoba fizyczna,
– wystawca instytucjonalny.
• Zwycięzcy otrzymają atrakcyjne nagrody.
• Nagrodą główną w kategorii Osoba fizyczna będą wczasy w Chorwacji dla 2 osób, ufundowane przez Organizację Usług Turystycznych Zbigniew Górnicki.
Nagrodą główną w kategorii Wystawca instytucjonalny są wczasy dla 1 osoby w Port Grimaud / Francja /
ufundowane przez Biuro Podróży „Juventur Travel” Sp. z o.o. Dodatkową nagrodą w tej kategorii będą vouchery na reklamę (za I m-sce o wartości 5 tys., II m-sce-3 tys., III m-sce-2 tys.) w Gazecie Wrocławskiej, Panoramie Wałbrzyskiej i na portalu naszemiasto.pl
• Zgłoszenia przyjmowane sąw Centrum Kultury w Jedlinie – Zdroju, ul. Piastowska 13, telefonicznie: 74 8455249 wewn. 23, lub e-mail: ckjedlina@wp.pl ,
Uczestnicy konkursu wyrażają zgodę na przetwarzanie danych osobowych, rozpowszechnianie ich wizerunku oraz przepisu na zupę w celach związanych z organizacją i promocją konkursu kulinarnego XIII Dolnośląski Festiwal Zupy w Jedlinie-Zdroju
Termin zgłoszenia do udziału w konkursie upływa 24 czerwca 2015 r. o godz. 15.00.
·Organizator zastrzega sobie prawo do modyfikacji niniejszego regulaminu.
KARTA ZGŁOSZENIA uczestnika
XIII Dolnośląskiego Festiwalu Zupy w Jedlinie-Zdroju
…………………………………….
Miejscowość, data
Kategoria: osoba fizyczna / wystawca instytucjonalny *
*niepotrzebne skreślić
UCZESTNICY: (Imię i nazwisko/Nazwa firmy)
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
ZUPA KONKURSOWA:
Nazwa zupy:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Składniki zupy:
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
OPIS ZUPY
(sposób przygotowania zupy, opis tradycji i miejsce, z którego pochodzi, sposób serwowania zupy)
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………
Podpis uczestnika: ………………………………..
* Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych, rozpowszechnianie mojego wizerunku oraz przepisu na zupę w celach związanych z organizacją i promocją konkursu kulinarnego XIII Dolnośląski Festiwal Zupy w Jedlinie-Zdroju, który odbędzie się 28.06.2015 r.
Podpis uczestnika: ………………………………..
DAJ SIĘ SKUSIĆ 🙂 WEŹ UDZIAŁ I WYGRAJ. WARTO!!!